Wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen of verkopen, dan schakel je een makelaar in. De makelaar heeft als functie om te bemiddelen tussen de verkopen en de koper. In principe mag je op eigen houtje je huis (ver)kopen, maar toch kiezen de meeste mensen er voor om een makelaar in te schakelen. Maar wat doet een makelaar precies?

De functie van een aankoopmakelaar

Wat een aankoopmakelaar doet is duidelijk; hij assisteert je bij het kopen van een woning. De aankoopmakelaar helpt je bijvoorbeeld bij het zoeken van woningen die passen bij jouw wensen en zorgt ervoor dat je deze huizen kunt bezoeken, door contact op te nemen met de eigenaren. Verder geeft een aankoopmakelaar advies over de zaken die moeten gebeuren bij de aankoop van een woning en bij eventuele verbouwingen. Verder probeert de makelaar met een goed bod te komen vanuit de verkoper.

Zodra de prijs akkoord is, handelt de aankoopmakelaar de afhandeling verder voor je af. Een aankoopmakelaar ontvangt meestal een percentage van het koopbedrag van de woning. Dit betekent dat de aankoopmakelaar pas betaald wordt wanneer er daadwerkelijk een woning is gekocht. Niet elke aankoopmakelaar hanteert hetzelfde percentage; het is dus goed om dit onderling te vergelijken.

De werkzaamheden van een verkoopmakelaar

Je schakelt een verkoopmakelaar in als je van plan bent je woning te verkopen. Ook dit is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor. De verkoopmakelaar zorgt ervoor dat er een reële vraagprijs wordt bepaald en beoordeeld de huidige staat van de woning. Verder zorgt hij ervoor dat de woning zowel op zijn eigen website als die op bijvoorbeeld funda.nl gezet wordt, met duidelijk en goede foto’s.

Potentiële kopers kunnen contact opnemen met de makelaar en hij zal de bezichtigingen en rondleidingen regelen. Een eventueel bod van een geïnteresseerde wordt bij de makelaar neergelegd, waarop je een tegenbod kunt doen. Verder zorgt de verkoopmakelaar voor het koopcontract en handelt de overige formele verplichtingen af. Ook de verkoopmakelaar ontvangt een percentage van het verkoopbedrag; dit percentage ligt doorgaans wat hoger dan bij die van de aankoopmakelaar.

Je huis verkocht of een nieuw huis verkocht en twijfel je of je een verhuisbedrijf moet inschakelen? Lees dan eerst dit blog.