Als de verhuur van je vastgoed niet goed wordt beheerd, zal het problemen opleveren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een woning te beheren om aan de behoeften van elke verhuurder te voldoen. Je kunt het volledig zelf oppakken, of je kunt besluiten om het (groten)deels uit te besteden. Hier zijn drie mogelijke beheerstrategieën om te zorgen dat je vastgoed inkomsten blijft genereren.

 

Regel het zelf

Bij deze aanpak ben je zelf verantwoordelijk voor alles. Jij bent degene die de huur gaat innen, de reparaties doet en je belastingen betaalt. De voordelen zijn onder andere:

  • Totale controle: Als verhuurder ben je eigenaar van een bedrijf. Als je het allemaal zelf doet, weet je wat er in alle onderdelen van uw bedrijf gebeurt.
  • Snel op de hoogte van problemen: Doordat je alle onderdelen van het management in handen hebt, kun je direct zien wanneer er zich een probleem voordoet.

Nadelen van alles zelf regelen:

  • Gebrek aan kennis: Het is onmogelijk om overal een expert in te zijn. Financiën, juridische zaken, lokale regelgeving, onderhoud: er komt veel kijken bij het beheer van vastgoed. Door alles zelf te doen loop je kans niet alles efficiënt te doen, bijvoorbeeld door niet te profiteren van bepaalde regelingen als belastingaftrek.
  • Overweldigend: Zaken voor alle huurders regelen kan snel te veel worden. Aangezien je de verantwoordelijkheid voor alles op je neemt, is de kans op fouten groter.

 

Geef het deels uit handen

Bij deze aanpak voor het beheer van huurwoningen neem je de werkzaamheden op je waar je je deskundig in voelt en besteed je vervolgens de overige zaken uit. Vaak worden deze zaken uitbesteed:

  • Juridische kwesties. Zo kunt je bijvoorbeeld besluiten om het huurbeheer uit te besteden als het gaat om juridische zaken, zoals het beheer van de financiën van het onroerend goed, het dagelijks onderhoud en de klachten van huurders. Je kunt een advocaat inhuren om eventuele juridische problemen die zich voordoen te behandelen. Dit kan onder meer het opstellen van de huurovereenkomst zijn, zodat deze voldoet aan alle wetgeving.
  • In dit scenario zou je een klusjesman of gebouwbeheerder inhuren om alle onderhoudskwesties af te handelen, alle andere beheer verplichtingen kun je zelf afhandelen.

 

Ook deze aanpak heeft verschillende voordelen:

  • Bespaart tijd: Als je niet alles doet, heb je meer tijd. Je kunt meer tijd met je familie doorbrengen of je kunt deze tijd gebruiken om extra investeringsmogelijkheden te vinden.
  • Deskundigheid: Je geeft de controle aan anderen die expertise hebben in hun vakgebied. Tegelijkertijd kan dit een nadeel zijn, omdat je het risico loopt met een onbekwame partij in zee te gaan.

 

Schakel een vastgoedbeheerder in

Bij deze optie besteed je alles uit door een vastgoedmanager of een vastgoedbeheerder in dienst te nemen. Vastgoedbeheerbedrijven kunnen alles aan, waaronder het screenen van huurders, verhuizing van huurders, innen van huur, onderhoud en reparaties, verhuizing van huurders en ontruiming van huurders. Dit heeft zo zijn voordelen, want je hebt geen omkijken naar je vastgoed. Alles wordt van a tot z geregeld en je kunt je richten op andere zaken.

Er zijn echter ook nadelen:

  • Kostbaar: Vastgoedbeheer kan duur zijn. Hoe meer huurwoningen je bezit, hoe meer het kost.
  • Als verhuur de grootste bron van inkomsten is, kan mismanagement je bedrijf vernietigen. Ga voor een beheerder met een uitstekende reputatie. In de grote steden zijn veel ervaren partijen te vinden, dus het is heel goed mogelijk om vastgoedbeheer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag uit te besteden.