Makelaardij Verdonk

Grindtegels maken de zentuin compleet: interieurtips

Tuindesign

Grindtegels maken de zentuin compleet: interieurtips

Geplaatst op

Ontspannen in de tuin is iets wat veel mensen graag doen. Zeker in het warme seizoen zijn ze met geen mogelijkheid uit de tuin te krijgen. Wanneer de eerste zonnestralen het aardoppervlak raken beginnen de BBQ’s in de stad spontaan te roken. De zomer is een heerlijke tijd om buiten te genieten van de vrije uurtjes. Relaxen wordt gemakkelijker wanneer de inrichting van het interieur van de tuin eenvoudig en ontspannen oogt. In een zentuin zit je goed, ontspannen en dit zonder te veel onderhoud. In deze blog nemen we je mee langs enkele voordelen van de zentuin en de rol die grindtegels hier in spelen.

Zentuin

De zentuin komt uit Japan en is verbonden met de traditie van zen. Deze traditie is ontstaan binnen het Boeddhisme en staat bekend om zijn minimalistische ontwerptaal. Dat wil zeggen dat het ontwerp  van de binnen- en buitenarchitectuur essentialistisch is: de vormen zijn eenvoudig, kennen geen opsmuk of overdreven verfraaien en ogen zodoende kalm en rustig. Je krijgt als bezoeker van een zentuin een rustig gevoel. Veel van de tuin is gemaakt van steen en beton. Soms zien we er een vijver, watervalletje of tempeltje in staan. Natuurlijk mogen de Boeddha’s niet ontbreken in een zentuin. Deze beelden zijn al jaren erg populair. Waarschijnlijk omdat ze zo’n bijzondere rust uitstralen en door hun eenvoudige design bij veel moderne interieurstijlen passen.

Grindtegels in de zentuin

Grind is een belangrijk aspect van de zentuin, daarom behandelen we het in een aparte alinea. In een klassieke zentuin worden er in het grind eenvoudig patronen geharkt, dit zijn dan meestal cirkels. Dit harken is een meditatieve oefening, waarbij rustig en aandachtig gelopen wordt, terwijl de cirkels in het grind getrokken worden. Deze oefening lijkt op de schilderkunst van zen waarbij een cirkel of in het Japans ensō wordt gemaakt. Dit gebeurt in één roterende streek van de kwast. Het gaat erom dat je deze cirkel aandachtig maakt. Gindtegels doen denken aan het grind van de zentuin en passen daarom erg goed in de moderne zentuin. Natuurlijk hoeft je zentuin niet per se een klassieke look te hebben: tempel, vijver etc, want je kunt je gerust door moderne voorbeelden laten inspireren. Gindtegels zijn sterk, onderhoudsarm en zorgen voor een bijzondere look in de tuin.

Conclusie

Wil je rustig genieten van je tuin en familie en vrienden in stijl kunnen uitnodigen? Dan is de zentuin echt iets voor jou. Laat je inspireren door klassieke voorbeelden en stel daaruit je eigen moderne versie samen.

Meer ontdekken?

De inrichting van je huis kun je op tal van manieren vormgeven. Op onze site vind je inspirerende voorbeelden om jouw droomhuis te realiseren. Check onze ideeën voor het design van de kinderkamer en de gouden lijst met tips voor de master bedroom.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden